از تاریخ 7 اکتبر 2023، بحران در حال تشدید در اسرائیل و سرزمینهای اشغالی فلسطین در نوار غزه منجر به تعداد زیادی از کشته و زخمی شدن شهروندان شده است. در نواحی مختلف این منطقه، حملات هوایی و کمبود تدابیر پزشکی، غذا، آب، و سوخت سیارهای به شدت منابع کمبودی در سیستم بهداشتی پیشین را به وجود آوردهاند.
بیمارستانها به دلیل افزایش تعداد بیماران و جوانبی چون پناهندههای داخلی، به طور فراتر از ظرفیت خود فعالیت میکنند. ارائه خدمات بهداشتی اساسی – از مراقبتهای مادرانه و نوزادان تا درمان بیماریهای مزمن – به شدت دچار مشکلات شده است.
در اسرائیل، صدها شهروند – از جمله کودکان و سالخوردگان – به عنوان گروگان گرفته شدهاند.
حملات به سلامت در اسرائیل و سرزمینهای اشغالی فلسطین گزارش شدهاند که به کشته و زخمی شدن کارگران بهداشت و بیماران، و صدمههای به امکانات بهداشتی و آمبولانسها منجر شده است.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) با همکاری با شرکا سعی در پرداختن به نیازهای فوری بهداشتی دارد، از جمله ارائه تدابیر زندهنگهداشتنی پزشکی. WHO از همه طرفها خواسته است که بهداشت را حفاظت کرده و اطمینان از دسترسی ایمن به مراقبتهای بهداشتی برای جمعیتهای خود فراهم آورند.
کودکان مبتلا به سرطان از غزه به منظور درمان به مصر و اردن فرستاده شدند
حدود 12 کودک مبتلا به سرطان یا اختلالات خونی، همراه با همراهانشان، از نواحی اشغالی فلسطین در نوار غزه به مصر و اردن فرستاده شدهاند تا بتوانند به صورت ایمن درمان خود را ادامه دهند. انتظار میرود کودکان دیگری هم به عنوان بخشی از این اقدام برای درمان سرطان فرستاده شوند.
برای تسهیل در این حرکت، سازمان بهداشت جهانی (WHO) و بیمارستان تحقیقات کودکان St. Jude با مقامات مصر، اسرائیل، اردن، سرزمینهای اشغالی فلسطین، و ایالات متحده آمریکا ، همچنین با اعضای جامعه جهانی St. Jude Global Alliance، یک جامعه جهانی از مؤسسات و بنیادها که به کودکان مبتلا به سرطان و سایر بیماریهای وخیم کمک میکنند، هماهنگ کردهاند.
WHO از فرستادن کودکان نیازمند درمان سرطان خوشحالی میکند و تأکید دارد که فرستادن پزشکی پایدار، منظم، بدون مانع و ایمن برای بیماران بحرانی و مریضان از طریق مرز رفح ضروری است. هماهنگ به این منظور، WHO و St. Jude متعهد به تسهیل فرستادن بیشتر بیماران سرطانی کودک و اعضای خانوادهشان هستند، به شرطی که وضعیت سلامت بیماران و شرایط امنیتی این اجازه را بدهد.
مدیرکل WHO از اعزام کودکان سرطانی به خارج از نوار غزه ابراز خوشحالی کرد
مدیرکل WHO دکتر تدروس آدانوم گبریسوس، گفت”من از این خبر راحتتر شدهام که کودکانی که به درمان حیاتی نیاز دارند، توانستهاند از ناامنی و عدم اطمینان در غزه دور شوند و در مصر و اردن به درمان خود ادامه دهند.”
وی در ادامه صحبت های خود گفت “همچنین نظارت دارم که تمام اقدامات مربوطه توسط St Jude و WHO، برای اولویتبندی نیازهای بهداشتی این کودکان انجام شود. بحران اخیر به توجهات و اعمال انساندوستانه فوری نیازمند است و باید به عنوان محرکی برای افزایش دسترسی به مراقبتهای درمانی برای تمام افراد تحت تأثیر این بحران، همانند داخل غزه که نیازها به بیشترین میزان خود رسیده است، و بیرون از آن عمل کند. امیدوارم که این اقدام الهامبخش برای تمام طرفها باشد تا بهداشت و صلح را در اولویت قرار دهند.”
بحران کنونی موانعی را برای خروج بیماران از نوار غزه ایجاد کرده است، در حالی که ورود تدابیر پزشکی ضروری، از جمله شیمیدرمانی، را به شدت محدود کرده است. دو بیمارستان تخصصی که به درمان بیماران سرطان، از جمله کودکان مشغول بودند، با کمبود تجهیزات مواجه بوده اند و در معرض حملات قرار گرفتهاند و به دلیل عدم امنیت، یکی از آنها مجبور به تعطیلی شده است. بنابراین، خدمات درمان سرطان به شدت محدود شدهاند،و این امر انتقال بیماران به خارج از غزه برای درمان را اجتنابناپذیر کرده است.
سازمان جهانی بهداشت با همکاری St. Jude در جنگ اوکراین هم کودکان را از مناطق جنگی خارج می کردند
جیمز آر. داونینگ، مدیرعامل St. Jude گفت: “WHO و St. Jude با همکاری با جامعه جهانی پزشکانی که کودکان مبتلا به سرطان را درمان میکنند، روابطی را ساختهاند. این روابط امکان خارج کردن کودکان از اوکراین بهصورت زودهنگام در طول آن جنگ را فراهم کرد. St. Jude همچنین به مدت بیش از دو دهه بیماران مبتلا به سرطان کودکان در منطقه شرق مدیترانه را پشتیبانی کرده است. به همین دلیل، St. Jude با همکاری با WHO، در وضعیت خوبی برای تسهیل خارج نمودن بیماران سرطانی کودک از غزه قرار دارد.”
در سال 2022، 122 کودک در نوار غزه به سرطان، به ویژه لوکمی، تشخیص داده شدند. اما این کودکان تنها بخشی از درمان سرطان خود را در غزه دریافت میکنند به دلیل کمبود برخی از خدمات درمانی سرطان، نیاز به مراجعه به بیمارستانها در نواحی اشغالی فلسطین، از جمله شرق اورشلیم، مصر، اسرائیل و اردن برای درمان بیشتر دارند.
هر دو WHO و St. Jude تاریخچهای طولانی از کار در منطقه شرق مدیترانه دارند، با بیش از 80 مؤسسه در تمامی 22 کشور و سرزمین در ترکیب St. Jude Global Alliance. پنج سال پیش، WHO، St. Jude و همکاران جهانی دیگر، اتحادی برای درمان سرطان کودکان (GICC) راهاندازی کردند تا نرخ بقا برای سرطان کودکان را حداقل به 60 درصد تا سال 2030 افزایش دهند و رنج همه کودکان مبتلا به سرطان را کاهش دهند. GICC بیش از 100 نهاد بینالمللی را به هم میآورد که در کشورها و مناطق جهانی، منطقی و ملی، به افزایش ظرفیت ارائه خدمات با کیفیت به کودکان مبتلا به سرطان و افزایش اولویتبندی سرطان کودکان مشغول است.
قبل از تشدید وضعیت، حدود 100 بیمار در روز برای درمان به خارج از غزه ارجاع میشدند. حدود یک چهارم آنها کودک بودند و یکی از هر سه نفر نیاز به مراقبت سرطان داشتند.