نکات آموزشی به بیماران فشار خون بالا

نادیده گرفتن فشار خون بالا تا زمانی که عوارضی برای سلامتی ایجاد نکند، کار آسانی است. متاسفانه، بسیاری از مردم تا زمانی که دچار بیماری قلبی، آسیب کلیه یا سکته مغزی نشوند، تاثیر فشار خون بالا را متوجه نمی شوند یا به شوخی میگیرند.

استاندارد رسمی فشار خون بالا اخیرا تغییر کرده است و آستانه آن به 80/130 میلی متر جیوه کاهش یافته است. بر اساس گزارش انجمن قلب آمریکا، اکنون بیش از 100 میلیون آمریکایی فشار خون بالا دارند و میزان شیوع فشار خون بالا در بزرگسالان ایران (افراد بالای ۵۰ سال) به ۴۲ درصد رسیده که شیوع آن در بین زنان بزرگسال ایرانی ۴۷ درصد و در بین مردان بزرگسال ۳۸ درصد است. با تغییر دستور العمل ها و پارامتر های درمانی، ممکن است ندانید آیا فشار خون بالا دارید یا چگونه از سلامتی خود محافظت کنید.

بیش از هر زمان دیگری، بیماران تشویق می شوند تا روز به روز پیشرفت کنند و سلامتی خود را پیگیر شوند و اقدامات پیشگیرانه ای برای کاهش خطرات خود انجام دهند. خبر خوب این است که اگر اطراف شما پر از افرادی می باشد که دارای فشار خون بالا هستند، کار های زیادی برای مدیریت آن، جلوگیری از عوارض و کاهش فشار خون به محدوده طبیعی وجود دارد.

فشار خون بالا چند است

دنبال تخت بستری بیمارستان هستی؟ اینجا کلیک کن، انتخاب کن، خرید کن. 

علائم و نشانه های فشار خون بالا

Suzanne Judd استاد بخش آمار زیستی دانشگاه آلاباما در بیرمنگام، می گوید: چالش بهداشت عمومی این است که بیشتر مردم نمی توانند فشار خون مزمن را احساس کنند.

فشار خون بالا به دلایلی خوبی “قاتل خاموش” نامیده می شود. بعید است که علائم اورژانسی را که به عنوان بحران فشار خون بالا شناخته می شود، تجربه کنید. برای اکثر افراد فشار خون بالا مزمن درمان نشده به آرامی اما بطور پیوسته آسیب خود را در طول زمان بیشتری وارد می کند.

بر اساس دستور العمل های AHA، بحران فشار خون زمانی است که فشار خون به سرعت 180/120 افزایش می یابد. سردرد شدید، تنگی نفس، خونریزی بینی و اضطراب حاد ممکن است علائم آن باشد. اورژانس فشار خون بالا شامل افزایش فشار خون همراه با علائمی مانند درد قفسه سینه یا کمر، ضعف و بی حس شدن بدن یا مشکل در صحبت کردن است.

بعضی از علائم فشار خون بالا عبارتند از:

  • سر درد های شدید
  • خون دماغ شدن ناگهانی
  • خستگی یا گیجی
  • مشکلات بینایی
  • درد قفسه سینه
  • مشکل در تنفس
  • ضربان قلب نامنظم
  • خون در ادرار

چرا باید فشار خون بالا را کنترل کنیم؟

ضربان قلب طبیعی حدود 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. هر ضربان قلب خون را از طریق شریان ها، سیاهرگ ها و مویرگ ها (شبکه رگ های خونی شما) پمپاژ می کند. جریان بی وقفه خون به طور مداوم به دیواره های شریان فشار می آورد. این نیروی بی پایان، فشار خون شماست.

فشار خون بالا زمانی ایجاد می شود که شریان های کوچکی به نام آرتریول ها (که جریان خون بدن را تنظیم می کنند) سفت تر شوند. این انقباض قلب شما را وادار می کند تا با شدن بیشتری پمپاژ کند و باعث ایجاد فشار در داخل رگ های خونی می شود.

عواقب فشار خون بالا می تواند مخرب باشد و کاهش فشار خون می تواند نجات دهنده باشد. دکتر Wanpen Vongpatanasin، مدیر برنامه فلوشیپ فشار خون در مرکز پزشکی جنوب غربی دانشگاه تگزاس در دالاس، می گوید: کاهش خطر به ویژه از نظر بهبود سلامتی قلبی عروقی و کاهش عوارض مغزی مانند سکته بسیار قوی است. در مقابل، فشار خون بالا کنترل نشده می تواند عمر شما را کوتاه کند. او می گوید: در نهایت وقتی دچار نارسایی قلبی و سکته می شوید، احتمال مرگ را افزایش می دهید.

بیماری کلیوی یکی دیگر از عوارض مهم است. به گفته موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی، فشار خون بالا که می تواند به رگ های خونی در کلیه ها آسیب برساند، دومین علت اصلی نارسایی کلیه در جهان است.

از دست دادن بینایی، اختلال عملکرد جنسی و بیماری شریان محیطی نیز ممکن است از فشار خون بالا و کنترل نشده ناشی شود.

عوامل خطر فشار خون بالا

برخی از عوامل خطر فشار خون بالا خارج از کنترل شما هستند. سن بالاتر احتمال ابتلا به فشار خون را افزایش می دهد. شرایط پزشکی مزمن مانند دیابت، بیماری کلیوی و آپنه یا وقفه‌ی تنفسی خواب شما را در معرض خطر بالا رفتن فشار خون قرار می دهد. فشار خون بارداری و پره اکلامپسی شرایط فشار خون بالا هستند که می توانند در دوران بارداری ایجاد شوند. اضافه وزن یا چاقی بیش از حد خطر ابتلا را افزایش می دهد. کار هایی مانند سبک زندگی کم تحرک. استفاده از تنباکو، مصرف بیش از حد نمک (یا سدیم) و نوشیدنی گازدار زیاد نیز خطر ابتلا را افزایش می دهد. اگرچه افراد مسن بیشتر احتمال دارد به فشار خون بالا مبتلا شوند، اما این فشار خون حتی می تواند در اوایل زندگی، خود را نشان دهد.
Suzanne Judd که مدیر مرکز خط مشی سلامت لیستر هیل در دانشکده بهداشت عمومی UAB است، می گوید: به تازگی، ما شروع به دیدن فشار خون بالا در افراد بسیار جوان زیر 20 سال کرده ایم. این احتمالاً به دلیل چاق شدن بیشتر و بیشتر افراد است و قطعاً این یک نگرانی بسیار بزرگ است.
نکات آموزشی به بیماران فشار خون بالا

 

راهکار های جلوگیری از فشار خون بالا

برای خرید آنلاین تخت بیمارستان به این صفحه مراجعه کنید.

داروهای فشار خون

به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا، 7 کلاس دارویی برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود. هر گروه دارویی اثرات کاهش فشار خون متفاوتی دارد:
  • مسدود کننده های بتا (بتا بلاکرها): این گروه دارویی با مسدود کردن اثرات آدرنالین، به کاهش ضربان قلب و فشار خون کمک می کنند. مثال هایی برای این کلاس دارویی عبارتند از: آتنولول، متوپرولول و پروپرانولول.
  • مسدود کننده های کانال کلسیم: این گروه دارویی با شل کردن رگ های خونی، ضربان قلب را کاهش می دهند. عوارض جانبی احتمالی مسدود کننده های کانال کلسیم شامل تپش قلب، تورم مچ پا، یبوست، سر درد و سرگیجه است. آمودیپین و فلودیپیل مثال هایی از این کلاس دارویی هستند.
  • آگونیست های مرکزی: این دسته از داروها با تأثیر روی سیگنال های عصبی خاصی از مغز، ضربان قلب را کاهش داده و رگ های خونی را شل می کنند. عوارض جانبی رایج آگونیست های مرکزی شامل خشکی دهان، یبوست و خواب آلودگی است. داروهایی مثل کلونیدین و گوانسافین در این گروه قرار دارند.
  • دیورتیک ها (داروهای ادرار آور): نحوه ی عملکرد دیورتیک ها به این صورت است که با افزایش مقدار مایعی که از بدن توسط ادرار دفع می شود، به کاهش حجم خون بدن و فشار داخل رگ ها کمک می کنند. بسیاری از افراد این داروها را با نام «قرص آب» می شناسند. افزایش ادرار، تشنگی، سرگیجه و حساسیت به نور از عوارض جانبی رایج این داروهاست. مثال هایی از داروهای ادرار آور عبارتند از: فوروزماید و هیدروکلروتیازید.
  • مهار کننده های ACE: این داروها با مهار کردن آنزیم مبدل آنژیوتاسین، سطح آنژیوتاسین بدن را کاهش می دهند. کاهش سطح آنژیوتاسین در بدن، به شل شدن رگ ها کمک می کند. برخی از عوارض جانبی رایج مهار کننده های ACE شامل بثورات پوستی و سرفه خشک می شود. داروهایی مثل کاپتورپیل، اینالاپریل و لیزینوپریل در این گروه دارویی قرار دارند.
  • مسدودکننده ی گیرنده ی آنژیوتاسین II: این گروه از داروها با مسدود کردن مستقیم آنژیوتاسین، به شل شدن رگ ها کمک می کنند. عوارض جانبی رایج مسدودکننده ی گیرنده ی آنژیوتاسین II شامل گیجی و سرگیجه (به ویژه در زمان بلند شدن از حالت نشسته یا دراز کشیده) می شود. لوزارتان و والزارتان مثال هایی از این کلاس دارویی هستند.
  • مسدود کننده های آلفا (آلفا بلاکرها): این دسته از داروها باعث شل شدن رگ ها و همچنین عضله ی اندام هایی مثل مثانه و غده پروستات می شوند. یکی از عوارض جانبی شایع این دارو ها سرگیجه در زمان بلند شدن است.

تغییر سبک زندگی

کاهش عوامل خطر مانند سیگار کشیدن و نوشیدن زیاد الکل، حفظ وزن سالم و فعال ماندن از نظر فیزیکی می تواند به پیشگیری یا کاهش فشار خون کمک کند. طبق توصیه های پزشکی، بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه در هفته فعالیت بدنی داشته باشند. نوع و شدت ورزش یا فعالیت ممکن است بسته به سن، سلامت عمومی یا شرایط پزشکی مزمن متفاوت باشد.

راهکار های جلوگیری از فشار خون بالا

اهمیت بر نظارت فشار خون بالا در خانه

در سال 2017، کالج قلب و عروق آمریکا و انجمن قلب آمریکا به طور مشترک دستورالعمل های جدیدی را برای پیشگیری، تشخیص، ارزیابی و مدیریت فشار خون بالا منتشر کردند. کنترل فشار خون خود در خانه یک راهکار عالی برای جلوگیری از افزایش فشار خون بود. نظارت منظم در خانه، نوسانات فشار خون و روندهایی را نشان می دهد که معاینات دوره ای کلینیک به سادگی نمی توانند آنها را نشان دهند. Suzanne Judd می‌گوید حفظ بالای عدد فشار خون شما بسیار مهم است.

به اشتراک گذاشتن روندهای مداوم فشار خون با پزشک، میتوانید اهداف درمانی بهتری را پیش بگیرید و سریع تر به نتیجه برسید. به گفته مرکز ملی سلامت، در برخی از مطالعات، تکنیک‌های مدیتیشن و آرام‌سازی فواید کمی در کاهش فشار خون نشان داده‌اند.

محدوده فشار خون نرمال در سنین مختلف

  • 1 تا 5 سالگی : 95 – 65
  • 6 تا 13 سالگی : 105 – 70
  • 14 تا 19 سالگی : 117 – 77
  • 20 تا 24 سالگی : 120 – 79
  • 25 تا 29 سالگی : 121 – 80
  • 30 تا 34 سالگی : 122 – 81
  • 35 تا 39 سالگی : 123 – 82
  • 40 تا 44 سالگی : 125 – 83
  • 45 تا 49 سالگی : 127 – 84
  • 50 تا 54 سالگی : 129 – 85
  • 55 تا 59 سالگی : 131 – 86
  • 60 تا 66 سالگی : 134 – 87

راه هایی برای رسیدن به فشار خون دقیق

به گفته Suzanne Judd اگر ما بخواهیم به نتایج دقیق تری دست پیدا کنیم باید به چند نکته توجه کنیم:

  • به جای ایستادن یا دراز کشیدن، هنگام اندازه گیری فشار خون بنشینید.
  • فشار خون خود را در حالی که نسبتاً آرام هستید بررسی کنید (نه بلافاصله پس از عجله در اطراف یا انجام وظایف)
  • فشار خون را هر روز در ساعت معینی اندازه گیری کنید، مانند صبح که از خواب بیدار می شوید.
  • از عوامل رژیمی مانند الکل یا غذاهای شور که می توانند به طور موقت فشار خون را کمی افزایش دهند، آگاه باشید.
  • از تغییرات کوچک در فشار ها، مانند رفتن از 130 به 140، نگران نباشید.
  • نوسانات فشار خون 30 میلی متر جیوه یا بیشتر را جدی بگیرید و به پزشک خود اطلاع دهید.
  • Suzanne Judd توصیه می کند یک دستگاه فشار خون بخرید که استفاده و خواندن آن آسان باشد. مانیتورهایی با اعداد بزرگ و یک دکمه می‌توانند فشارگیری خون را ساده‌تر کنند.

تنها با یک کلیک پایه سرم تمام استیل بخر

فشار خون بالا چی بخوریم

به طور کلی، حفظ وزن سالم به کنترل فشار خون کمک می کند. برنامه های غذایی مانند DASH که مخفف رویکرد های غذایی برای توقف فشار خون بالا است، غذا های خاصی را پیشنهاد می دهد. Vongpatanasin می گوید که یک رژیم غذایی گیاهی یا مدیترانه ای نیز ممکن است مفید باشد. او اشاره می کند که حساسیت به نمک حدود 30 درصد از افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. حساسیت به نمک که یک ارتباط ژنتیکی دارد، خلاص شدن از شر سدیم اضافی را برای بدن دشوارتر می کند.

نمک سفره تنها سهم کمی از سدیم مصرفی اکثر مردم را تشکیل می دهد. هر فردی که فشار خون بالا دارد، به ویژه آنهایی که به نمک حساسیت دارند، باید برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کرده و سطح سدیم را بررسی کنند تا از بالا رفتن بیش از حد فشار خون جلوگیری کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *